ROMANYA VİZE BAŞVURUSU

romanya vize başvurusu
Romanya, Türkiye’ye yakın olması sebebiyle Türk vatandaşları tarafından sıklıkla tercih edilen bir bölge olduğundan, Romanya vizesi de merak edilen konulardan biri haline gelmiştir. Özellikle “Romanya vize istiyor mu?” sorusu gündem konularından biridir. Siz de Romanya vize başvurusu hakkında tüm merak ettiklerinizi, Romanya turistik vize ve Romanya transit vize gibi konuları bu yazı üzerinden öğrenebilirsiniz.

Hemen Başvur

Romanya Vizesi için detaylar için bize ulaşın.

Romanya Vizesi için Gerekli Evraklar

Tüm vize başvurularında olduğu gibi Romanya vize başvurusu öncesinde de hazırlamanız gereken birtakım evraklar bulunur. Romanya vize başvurusu sırasında hazır bulundurulması gereken evrakların listesi şu şekildedir:

  • 10 yıldan eski olmayan ve en az 6 ay süreyle geçerli pasaport,
  • Arka fonu beyaz olan ve kişinin güncel halini yansıtan 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Nakit para, konvertibl para ya da banka hizmet döküm belgesi gibi seyahat sırasında yeterli maddi kaynağa sahip olunduğunu gösteren belgeler,
  • Otel ve uçak rezervasyonları da dahil olmak üzere ulaşım ve konaklama bilgileri,
  • Sağlık sigortası ve seyahat sağlık sigortası,
  • Dönüş bileti,
  • Islak imzalı şekilde vize başvuru dilekçesi,
  • Ödenmiş olan Romanya vize ücreti dekontu ya da ödemenin yapıldığını gösteren belge,
  • Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi,
  • Romanya’da kalınacak olan konutun başvuru sahibinin kendisine ait olması durumunda tapu senedi, kiralık olması durumunda kira sözleşmesi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya vizesi için gerekli evrakları hazırladıktan sonra konsolosluk aracılığıyla Romanya vizesi başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Romanya İzmir Başkonsolosluğu, Romanya İstanbul Başkonsolosluğu ve Romanya Ankara Büyükelçiliği üzerinden Romanya vizesi başvuru işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Romanya vizesi başvuru merkezleri ile çalışmak da süreci kolaylaştırır.

romanya vize evrakları

Romanya Vize Başvurusu

Romanya’ya seyahat etmek isteyen herkesin Romanya vizesi alması gerekir. Seyahatin süresine ve amacına göre alınması gereken Romanya vizesi türü farklıdır. Örneğin Romanya vize başvurusu sırasında Romanya C tipi vize veya Romanya D tipi vize gibi türlerden biri tercih etmeniz gerekir. Hangi tür Romanya vizesi alacağınıza dair kafa karışıklığı yaşıyorsanız, Romanya vize başvurusu öncesinde başkonsolosluk ya da Romanya vizesi başvuru merkezleri aracılığıyla bilgi alabilirsiniz. Ardından Romanya vizesi evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Romanya Konsolosluğu tarafından EVIZA adı verilen bir portal geliştirilmiştir. Bu portal aracılığıyla Romanya vize başvurusu işlemleri yapılabilir. Siz de e-vize Romanya başvurularında bu portalı kullanabilir, Romanya evlilik vizesi veya Romanya eğitim vizesi başvurularınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Sistem üzerinde yaşanabilecek aksaklıkların göz önünde bulundurulması, Romanya vizesi almak için gerçekleştirilecek tüm Romanya vize başvurusu işlemlerinin yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılması önerilir. Çünkü birebir ilişki kuracağınız için belgelerin eksik olması veya Romanya vize başvurusu süreci sırasında anlaşmazlıkların yaşanması gibi durumların önüne geçilmiş olur. Kısaca başvuru merkezleri aracılığıyla Romanya vize başvurusu yapmak çok daha basittir.

Romanya Vize Ücreti

Romanya vizesi ücretleri her yıl değişkenlik gösterir. 2023 yılı Romanya vize başvurusu ücreti 80 Eurodur. Bu ücreti Romanya vize başvurusu öncesinde yatırmanız, Romanya vizesi ücretini ödediğinize dair dekont veya belgeyi de başvuru sırasında ibraz etmeniz gerekir.

Romanya vizesi ücreti yatırmadan önce başkonsoloslukların etki alanlarını bilmeniz önemlidir. Örneğin İzmir’deki başkonsolosluğun yetki alanları İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli ile birlikte Afyon, Isparta, Burdur ve Mersin’dir. İstanbul’da bulunan başkonsolosluğun yetki alanları ise İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın’dır. Yani eğer Kütahya’da yaşıyorsanız Romanya vize başvurusu için İstanbul Romanya Başkonsolosluğu’na gitmeniz gerekir.

Hemen Başvur

Romanya Vizesi için detaylar için bize ulaşın.

Romanya Konsoloslukları Birimleri

Romanya Ankara Başkonsolosluğu

Adres: Kazım Özalp Kız Kulesi Sk No: 7 Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 447 79 18-0312 447 79 40
Mail: ankara@mae.ro

Romanya İstanbul Konsolosluğu

Adres: Etiler Yanarsu Sk Narin Sitesi No: 42 Etiler Beşiktaş/İstanbul
Telefon: 0212 358 35 41 - 0212 358 05 16 - 0212 358 35 37
Mail: istanbul@mae.ro

Romanya İzmir Konsolosluğu

Adres: 1479 Sk No:9 Konak Alsancak/İzmir
Telefon: 0232 465 09 38
Mail: izmir.consul@mae.ro

Üç konsoloslukta aktif olarak resmi (tatil) olmadığı günler çalışmaktadır. Her konsolosluğun kendi bölgesine bağlı olan şehir listesi vardır. Her konsolosluk kendisine bağlı olan şehrin işlemini ve randevularını işleme almaktadır.

Hemen Başvur

Romanya Vizesi için detaylar için bize ulaşın.

Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

Eğer siz de Romanya vize başvurusu yapmak istiyorsanız, bazı şartları yerine getirmiş ve Romanya vizesi için ihtiyaç duyulan bazı belgeleri hazırlamış olmanız gerekir. Ayrıca Romanya vize başvurusu işlemleri konsolosluk veya elçilik aracılığıyla gerçekleştirilir. Bir diğer önemli konu Romanya vizesi başvurusunda başvuru merkezlerinden alacağınız randevunun, seyahat tarihinden 90 gün önce olmasıdır. Böylelikle Romanya vizesi işlemlerinizi zamanında yetiştirebilirsiniz. Randevu günü geldiğinde Romanya vize başvurusu için hazırladığınız tüm evrakları, yetki alanı ikamet ettiğiniz alanı kapsayan konsolosluk veya elçilik yetkilisine elden teslim etmeniz gerekir. Bundan sonra da Romanya vize başvurusu onay sürecini beklemeye başlarsınız. Başvurduğunuz Romanya vizesi onaylandığında konsolosluk yetkilisi sizi bilgilendirir.

Eğer son 5 yıl içerisinde parmak izi verdiyseniz, Romanya vize başvurusu sırasında parmak izi vermeniz gerekmez. Ayrıca Romanya vize başvurusu sırasında verdiğiniz parmak izi ile pasaport işlemleri sırasında verdiğiniz parmak izi aynı değildir. Romanya vize başvurusu sürecinde Romanya vize fotoğraf ölçüsü bilgileri ve Romanya vize başvuru formu gibi belgeler size sağlanır.

Romanya Vizesi Kaç Günde Çıkar

Romanya vizesi alırken “Romanya vizesi kaç günde çıkar?” merak edilen konuların başında gelir. Romanya vizesi başvurularında süreç genellikle 15-20 iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Fakat Romanya vize başvurusu süreci yoğunluk veya farklı nedenlerle uzayabilir. Elbette 15-20 günden kısa sürmesi mümkündür. Fakat siz Romanya vize başvurusu sırasında olabilecek en kötü senaryoyu göz önünde bulundurmalı, Romanya vize başvurusu işlemlerinizi olabilecek en erken şekilde yapmalısınız. Böylelikle Romanya vizesi alırken istenmeyen sürprizleri de engellemiş olursunuz.

Romanya Vize Randevusu Nasıl Yapılır?

C tipi kısa süreli vize ve D tipi vize de dahil olmak üzere tüm vize türleri için vize randevusu elçilik veya konsolosluklardan alınmalıdır. B vize türleri içerisine Romanya Erasmus vizesi veya Romanya aile birleşimi vizesi gibi vize türleri de dahildir. Romanya vizesi için randevunun başvuru sahibi tarafından alınması gerekir. Siz de Romanya vize başvurusu öncesinde randevu almak için başvuru merkezlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Romanya vizesi alma sürecinde başvuru merkezleri Romanya vizesi için gerekli evraklar veya Romanya Erasmus vize belgeleri konusunda yardımcı olur. Böylelikle Romanya vizesi alma süreci sizin için hızlı şekilde gerçekleşmiş olur. Böylelikle Romanya vizesi alma sürecindeki olası sorunlar önlenmiş olur.

Romanya Vize Başvuru Formu

Türkiye’den yapılan Romanya vizesi başvurularında her tür vizenin farklı başvuru formu bulunur. Söz konusu başvuru formu ve vize başvuru işlemleri sırasında doldurmanız gereken diğer formlar size konsolosluk veya elçilik tarafından sağlanır. Bu formları doldurduktan sonra Romanya vizesi için hazırlamanız gereken diğer belgelerle birlikte Romanya vize başvurusu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

romanya vizesi

Romanya Vize Türleri

Romanya vizesi türleri A tipi vize, B tipi vize, C tipi vize ve D tipi vize olmak üzere dörde ayrılır. Romanya’nın sağlamış olduğu Romanya vizesi türlerinin detayları ise şu şekilde:

  • A Tipi Vize: Eğer Romanya üzerinden başka bir ülkeye seyahat etmek için Romanya’da bulunacaksanız, havaalanında geçireceğiniz süreye istinaden alacağınız Romanya vizesi türü A tipi vizedir.
  • B Tipi Vize: B tipi vize Romanya’yı transit geçmesi gereken kişilere verilir. Bu tür Romanya vizesi alındığında Romanya’da konaklama hakkı verilen süre 5 gündür.
  • C Tipi Vize: C tipi vize Romanya için en sık başvurulan vize türüdür. 90 gün veya daha kısa süreyle Romanya’da bulunacak insanlar bu tür Romanya vizesi başvurusunda bulunabilir.
  • D Tipi Vize: Romanya’da farklı amaçlarla 90 günden fazla kalacak insanlar D tipi Romanya vizesi almak zorundadır. Söz konusu amaçlar mesleki ya da ticari yatırım faaliyetleri, eğitim veya bilimsel araştırma gibi amaçlar olabilir.
  • Tourism C/TU vize "Turistik geziler için alınan vizedir." örn; tur, kişisel gezi.
  • Private visits C/VV vize "Özel ziyaretler için olan eş, dost, akraba ya da arkadaş tarafından gönderilen davetiye ile alınan vizedir."
  • Business C/A vize "Kısa süreli iş ve iş görüşmeleri için alınan vizedir."
  • Transport C/TR vize "Lojistik anlamda taşıma için alınan vizedir." örn; malzeme, yolcu taşıması.
  • Sports C/SP vize "Spor etkinlikleri için alınan vizedir."
  • Other C/ZA vize "Diğer kültürel ya da bilimsel ve insani faaliyetler için alınan vizedir. Aynı zamanda kısa süreli öğrenci vizeleri içinde kullanılır. Örn; 90 günden az Erasmus"
  • Economic activies D/AE vize "Uzun süreli oturum ile yönetici ya da şirket sahibi/ortağı olarak ekonomik faaliyetler için alınan vizedir."
  • Professional activities D/AP vize "Uzun süreli iş için, sahip olunan mesleki uygunluklar üzerinden alınan meslek vizesidir." Örneğin; inşaat ustası, berber, elektrikçi vb.
  • Commercial activities D/AC vize "Uzun süreli yönetim için Romanya şirketlerinde yönetici, idareci olmak için alınan vizedir."
  • Employment D/AM vize "Romanya’da istihdam için işçi ya da çalışacak için alınacak vizedir. Aynı zamanda Romanya’da kulüplerde veya takımlarda performans gösterecek sporcular için de alınır."
  • Secondment D/DT vize Romanya’da geçici görevlendirme için olan vize türüdür. Yabancı olan şirket tarafından açılan şubeye yüksek nitelikli kişiler için başvurulan vizedir. Vekil atayan şirket ile sağlanan hizmetlerden yararlanan kişi arasında imzalanan bir sözleşmeye dayalı olarak, ilgili şirketin temsilcisi olarak onun koordinasyonunda Romanya’da görevlendirilirler.
  • Studies D/SD vize "Romanya’da eğitim için kullanılan vizedir."
  • Family reunificati on D/VF vize "Romanya’da yaşam için aile ile ilgili ve aile birleşimi olarak kullanılan vizedir."
  • Religious activities D/AR vize "Romanya’da dini faaliyetler için kullanılan vizedir."
  • Scientific research D/CS vize "Romanya’da bilimsel araştırmalar için kullanılan vizedir."
  • The diplomatic and service D/S vize "Romanya’da diplomatik hizmet pasaportuna sahip olmak koşuluyla orada görevlendirilmiş kişiler ya da aileleri için verilen vizedir."

Siz de ne tür Romanya vizesi alacağınıza karar verdikten sonra Romanya vize evrakları ile birlikte Romanya İstanbul Başkonsolosluğu ya da bağlı bulunduğunu bölgenin başkonsolosluğu aracılığıyla Romanya vize başvuruları gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu Romanya vizesi türlerinin tamamı umuma mahsus bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir. Yine diğer pasaport türleri ile Romanya vize başvurusu yapmak için konsolosluktan bilgi alabilirsiniz.

Romanya Vize Kategorileri

Türkiye’den yapılacak Romanya vize başvurusu işlemlerinde A, B, C ve D tipi vizelere başvurulabilir. Ayrıca bu vize tiplerinin dışında şöyle bir kategorilendirme yapılabilir:

  • Turistik Romanya vizesi
  • Aile, akraba ya da arkadaş ziyareti amacıyla verilen Romanya vizesi
  • Ticaret, iş ya da fuar ziyaretleri için verilen Romanya vizesi
  • Sportif ve kültürel faaliyet veya konferanslar için verilen Romanya vizesi
  • Staj ve kısa süreli eğitim için verilen Romanya vizesi
  • Transit Romanya vizesi

Siz de Romanya vizesi için bu kategorilerden birini seçebilir, Romanya çalışma vizesi ya da Romanya işçi vizesi gibi farklı kategorilere konsolosluk aracılığıyla başvurabilirsiniz. Eğer Romanya vize başvurusu için kafa karışıklığı yaşıyorsanız, bir danışman desteği alabilirsiniz.

Hemen Başvur

Romanya Vizesi için detaylar için bize ulaşın.

Romanya Vize Başvurusunun Hazırlık Safhası

Tüm Romanya vize başvurusu işlemlerinde hazırlık safhası konsolosluktan randevu alınması ile başlar. Randevunuzu aldıktan sonra Romanya vizesi için gerekli evraklar hazırlanır ve randevu günü geldiğinde Romanya vize başvurusu gerçekleştirilir. Romanya vize başvurusu sürecinde dilerseniz başvuru merkezleriyle çalışabilir ve Romanya vizesi sürecini bu şekilde yönetebilirsiniz. Bu durum Romanya vize başvurusu sırasında evraklarınızın tam olmasını ve sürecin sizin için sorunsuz sonuçlanmasını sağlar. Ayrıca “Romanya vizesi nasıl alınır?” diye kara kara düşünmekten de kurtulmuş olursunuz.

En Sık Karşılaşılan Ret Nedenleri

Ne yazık ki yapılan tüm Romanya vize başvurusu işlemleri olumlu sonuçlanmaz. Yani Romanya vize başvurusu farklı nedenlere bağlı olarak reddedilebilir. En sık karşılaşılan ret nedenleri ise şu şekilde listelenebilir:

  • Ekonomik sebepler ya da banka hesap bilgileri nedeniyle,
  • Sunulmuş olan evrakların Romanya vizesi için bildirilmiş olan seyahat amacını doğrulamıyor olması nedeniyle,
  • Başvuru sırasında hazırlanması gereken evrakların eksik ya da yanlış olması nedeniyle,
  • Romanya vize başvurusu yapmış kişilerin ülkelerine dönmeyeceklerine dair bir şüphe oluşmuş olması nedeniyle,
  • Başvuru sahibinin kamu güvenliğini tehdit ediyor olması nedeniyle.

Bu gerekçeler öne sürülerek hem Romanya iş vizesi hem de diğer Romanya vizesi türleri reddedilebilir. Ayrıca Romanya bir Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen henüz Schengen alanına dahil değildir. Yani Romanya Schengen vizesi başvurusu yapılamaz. Siz de Romanya vize başvurusu sürecini ve Romanya’nın Schengen sürecini sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz.

Vize Başvurum Reddedildi - Ne Yapabilirim?

Kişilerin Romanya vize başvurusu reddedilirse, buna karşılık olarak itiraz edebilirler. Yukarı nedenlere bağlı olarak reddedilen Romanya vize başvurusu itiraz sonucunda kabul edilebileceği gibi, yeniden reddedilebilir. Nitekim kişilerin reddedilen Romanya vize başvurusu için yaptığı itirazın haklılığını kanıtlaması gerekir. Eğer itirazın haklılığı kanıtlanırsa kişiler yeniden Romanya vize başvurusu yapabilir.

İnternet üzerinde “Romanya vizesi kalktı” gibi haberler yapılıyor olsa da böyle bir durum henüz söz konusu değildir. Yani Romanya’ya seyahat etmek isteyen herkesin Romanya vize başvurusu yapması ve Romanya vizesi alması gerekir. Siz de Romanya vizesi almak için Romanya vize başvurusu sürecini profesyoneller ile birlikte yönetmek ve “Romanya vizesi ile hangi ülkelere gidilir?” gibi sorulara yanıt almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top
Call Now Button